L'APOM obrirà de nou les seves portes divendres 23 de setembre de 2016 a les 16h

Benvinguts a l'Arxiu!


L'Arxiu Parroquial d'Olesa de Montserrat (APOM) ha creat aquest bloc per tal de donar a conèixer la institució, els seus fons documentals, les activitats que organitza i com a portal obert per notificar qualsevol incidència o canvi respecte al funcionament habitual de l'arxiu.

L'APOM és l'arxiu eclesiàstic responsable de la custòdia, conservació i comunicació de la documentació generada per la parròquia de Santa Maria d'Olesa de Montserrat (Catalunya).

L'APOM és, en el conjunt dels seus fons documentals, un dels arxius parroquials més important de l'Arxiprestat de Montserrat i del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat al qual pertany la parròquia d'Olesa de Montserrat.

Dins els seus fons documentals s'hi troben documents de gran valor històric com el testament de Santa Paula Montal de Sant Josep de Calassanç (fundadora de la Congregació Filles de Maria religioses de les Escoles Pies i pionera en l'ensenyament femení) o la referència més antiga a les representacions de la Passió d'Olesa, datada l'any 1538.

Cal agraïr la sensibilitat i el treball de Mn. Esteve, rector de la parròquia de Santa Maria d'Olesa de Montserrat, qui va dotar l'APOM de les seves actuals instal·lacions i la infrastructura adient per afrontar les obligacions arxivístiques, fent un pas ferm en la conservació del patrimoni documental olesà.

Xavier Rota i Boada
Arxiu Parroquial d'Olesa de Montserrat



"Memorial 158. Olesa als defensors de la llibertat (1705-1714)"